Jouw vraag, ons antwoord

Je hebt interesse in onze make-up opleiding en je overweegt te starten bij MUD? Dan zit je gegarandeerd met een hoop vragen! Onderaan kan je de meest voorkomende vragen terugvinden. Heb je nog bijkomende vragen of wens je eens langs te komen voor een kennismaking op één van onze make-up scholen? Dan ontvangen we jou graag na afspraak voor een persoonlijke rondleiding.

Waarom duren MUD-opleidingen langer dan andere visagie opleidingen?

Omdat MUD enorm veel belang hecht aan kwaliteit. We willen dat je echt goed wordt in je job. Dat je in staat bent een gezicht te analyseren om de perfecte look te creëren. Dat je altijd goed voorbereid bent en weet wat je in elke situatie moet doen. Daarom vind je bij MUD geen korte reeksen, maar wél kwaliteitsvolle, professionele opleidingen met meer lesuren. De beauty make-up opleiding alleen al telt 84 lesuren. Voor elk thema voorzien we daar bovenop een aparte make-up opleiding. Zo krijg je alle technieken pas echt goed in de vingers. Andere visagie scholen combineren alle thema’s in één programma. Dan zie je van alles wat, maar niets ten gronde. 

Is MUD dan duurder dan andere opleidingen?

De prijs die je voor een MUD opleiding betaalt, komt overeen met de gemiddelde prijs voor andere make-up opleidingen met een vergelijkbaar aantal lesuren. Kijk dus altijd naar de opleidingsprijs én het aantal uren. Pas zo kan je écht vergelijken. De bijbehorende kit moet je in elke professionele opleiding aanschaffen. Logisch, want je oefent na de lesuren ook thuis heel wat af. Bij MUD garanderen we je bovendien een kwaliteit die je nergens anders vindt en geniet je van een hele hoop voordelen. Ontdek hier hoe we je bij MUD in de watten leggen.

Voorzie ik voor de make-up opleiding een model?

Tijdens de lessen werk je afwisselend op elkaar. Zo maak je snel kennis met verschillende gelaatstypes en structuren. Bij sommige opdrachten of lessen vragen we je om een model te voorzien. Maar dit wordt op voorhand gecommuniceerd en is eerder uitzonderlijk.

Hoe betaal ik de visagie opleiding?

Bij inschrijving vragen we altijd een voorschot. Het bedrag staat vermeld op de opleidingspagina. Je betaalt via overschrijving binnen de 14 dagen na inschrijving, of online met VISA of Mastercard. Het restsaldo betaal je via overschrijving 30 dagen voor de start van de opleiding, of in maandelijkse betalingen aangepast aan jouw budget. Cash betalingen zijn niet mogelijk.

Behoud ik mijn kindergeld tijdens de opleiding?

Volg je minstens 17 uur les per week? Dan behoud je je recht op kinderbijslag. Deze 17 uur mogen een combinatie zijn van meerdere opleidingen. Contacteer jouw kinderbijslagfonds voor meer informatie.

Heb ik recht op subsidies?

Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op subsidies als werknemer en als zelfstandige.

Subsidies als werknemer – Werk je in het paritair comité 314 (kapper, schoonheidsspecialste)? Dan krijg je een opleidingsvergoeding tot €75 per dag (max €750 per jaar). Contacteer de school voor meer informatie.

Verder kan je de kost van de opleiding en bijhorende kit ook spreiden over 3, 6 of 12 maanden.

Subsidies als zelfstandige – Make-Up Designory is erkend door de overheid onder het nummer DV.O213329 in het kader van kmo-cheques. Via het Agentschap Ondernemen kun je tot 10.000 euro kmo-cheques aanvragen per jaar. Met deze subsidie krijg je maar liefst tot 40 procent van je inschrijvingsgeld terugbetaald. Make-up producten worden niet terugbetaald. Ben je zelfstandige en wil je kmo-cheques aanvragen? Dan is het belangrijk dat jouw NACE-code overeenkomt met de te volgen opleiding. Is dat niet zo? Laat dan jouw codes aanpassen. Contacteer de school voor meer informatie via gianni@makeupdesignory.be.

Nieuw sinds 2017: Ook als student(e) kan je nu een BTW-nummer aanvragen én recht hebben op de KMO-subsidie. Contacteer de school voor meer informatie.

Heb ik als student(e) recht op de KMO-subsidie?

Sinds 1 januari 2017 kan men als student(e) ook een btw nummer aanvragen onder het statuut 'student-zelfstandige'. Hierbij kan men in bijberoep starten onder bepaalde voorwaarden die je hier kan bekijken in detail.

Heb je dit statuut? Dan kan je ook in aanmerking komen voor de KMO-subsidie en krijg je tot 40% korting op jouw opleiding bij MUD. MUD is officieel opleidingsverstrekker bij Agentschap Ondernemen. Contacteer de school voor meer informatie.

Krijg ik een certificaat na elke opleiding visagie?

Jazeker. Drie maanden na elke make-up opleiding krijg je een internationaal certificaat per post toegestuurd vanuit onze Amerikaanse campus in Los Angeles (hoofdkantoor MUD). 

Mag ik afwezig zijn tijdens de opleiding?

Make-Up Designory is de meest vooraanstaande make-up school ter wereld met verschillende locaties verspreid over gans Europa en USA. Het succes van de school heeft veel te maken met onze structurele manier van werken. Ons aanwezigheidsbeleid is hiervan een goed voorbeeld. Ben je minder dan 90 procent aanwezig? Dan krijg je geen certificaat. Er worden enkel inhaallessen voorzien wanneer je te veel afwezig was door ziekte.

Krijg ik huistaken tijdens mijn visagie opleiding?

Ja. Tijdens alle make-up opleidingen worden huistaken meegegeven. Dit is een ideale manier om wat je geleerd hebt thuis verder in te oefenen. Het huiswerk bestaat vooral uit praktische oefeningen en/of het opzoeken van bepaalde informatie. De taken kunnen perfect gecombineerd worden met een fulltime job of een andere studie. Afhankelijk van jouw vooruitgang geeft de docente jou extra huistaken. Dit is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Kan ik deze opleiding combineren met werk of studies?

Zeker weten. Je kiest de opleiding die het beste binnen jouw tijdsschema past. 

Kan ik na de opleiding starten als zelfstandige?

Ja, op voorwaarde dat je het diploma bedrijfsbeheer op zak hebt. Elke startende onderneming heeft dit diploma nodig om een zaak te beginnen. Heb je nog geen diploma bedrijfsbeheer? Contacteer dan de school voor meer informatie. MUD organiseert jaarlijkse informatiesessies voor MUD-studenten over hoe je zelfstandig kan worden als make-upartiest. Dit gebeurt in samenwerking met Xerius en Tentoo.

Vanaf 1 september 2019 is het diploma bedrijfsbeheer geen vereiste meer om te starten als zelfstandige in Vlaanderen.

Is er een examen op het einde van de make-up opleiding?

Na elke opleiding visagie is er een theoretisch en/of praktijkexamen. De punten op dit examen worden samengeteld met de punten van je huistaken. Heb je voldoende punten en was je minstens 90 procent aanwezig? Dan krijg je een certificaat.

Wat indien ik bepaalde producten uit de kit reeds in mijn bezit heb?

Heb je bepaalde MUD-producten uit de opleidingskit reeds in jouw bezit? Je ontvangt een aankoopbon van MUD voor de waarde van de kitproducten berekend met de huidige studentenkorting van 20%. Een aankoopbon wordt enkel bezorgd wanneer de terugkerende producten effectief extra werden aangekocht bij MUD Gent, Antwerpen en/of Kortrijk. Deze teruggave is niet van toepassing op sponges en powder puffs.
Producten aangekocht tijdens promoties (cfr Black Friday, Cyber Monday) komen niet in aanmerking.

Krijg ik studentenkorting bij de aankoop van producten?

Jazeker. Als MUD-student(e) heb je van bij het begin van jouw opleiding recht op 20 procent korting. Die korting geldt levenslang. Je geniet er dus ook nog van na je opleiding.

Mag ik eigen producten gebruiken tijdens de make-up opleiding?

Absoluut! De schoolkit bij elke opleiding bevat de meest essentiële producten. Het staat je vrij om de kit naar wens aan te vullen tijdens jouw visagie opleiding. Wens je producten te gebruiken die niet in je kit zitten? Dan kan je kosteloos de producten van de school hiervoor gebruiken. Je hoeft dus geen extra aankopen doen.

Kan ik de kost van de make-up opleiding maandelijks betalen?

Ja. De langlopende opleidingen kan je gespreid over 3, 6 of 12 maanden betalen. Voor alle overige visagie opleidingen kun je de betaling spreiden over 3 of 6 maanden. Natuurlijk moet je wel je voorschot vooraf betalen. Kies je voor een maandelijkse betaling? Dan maak je geen aanspraak op subsidies, zoals kmo-cheques of de opleidingsvergoeding. De betaling over 3 maanden is volledig kosteloos. Kies je voor maandelijkse betalingen over een termijn van 6, 12 of 18 maanden dan zit een administratiekost verrekend in het bedrag.

In de maandelijkse betalingen zit zowel de kost van de opleiding als de bijhorende kit verwerkt.

Wanneer moet ik het voorschot betalen?

Na jouw inschrijving krijg je binnen de 48 uur een bevestigingsmail in jouw mailbox. Betaal het voorschot binnen de veertien dagen (of onmiddellijk dagen indien de startdatum nabij is). Zo ben je zeker van jouw plaatsje in de opleiding.

Wanneer betaal ik de rest van het bedrag?

Na betaling van het voorschot ben je definitief ingeschreven. 60 dagen vóór de start van de lessen ontvang je een factuur via e-mail. Let erop dat je die factuur tijdig betaalt. Hebben we jouw betaling niet ontvangen? Dan kun je niet deelnemen aan de lessen.

Problemen om een factuur te betalen? Laat dit niet aanslepen en communiceer hier open over. Neem meteen contact op met de school om samen een oplossing te zoeken. Zo vermijd je extra kosten.

Hoe zit het met de vestigingswet?

Volgens de huidige vestigingswet behoort het luik make-up enkel toe aan het gevestigd beroep van een schoonheidsspecialist(e). Na diverse communicaties met federale overheidsdiensten voor de interpretatie hiervan wordt deze regel als duiding gebruikt:

Enkel schoonheidsspecialistes mogen maquilleren met het doel de klant "mooier" te maken.
Iedereen mag grimeren met het doel "effecten" te creëren, zoals in TV, film, toneel, kindergrime...
Het antwoord op de vraag indien je na een basis opleiding make-up zelfstandig (hoofd- of bijberoep) kan starten is bijgevolg tweeledig:

- Indien je schoonheidsspecialiste bent, kan je aan de slag als visagist(e). Ook het creëren van speciale effecten behoort in dit geval tot jouw mogelijke beroepstaken.

- Indien je geen schoonheidsspecialist bent, kan je onder de noemer 'grimeur' starten. Meer informatie omtrent het starten als make-upartieste kan je verkrijgen via de school.

Vanaf 1 januari 2018 wijzigt de vestigingswet en kan mogelijks iedere make-upartiest(e) starten onder schoonheidsspecialisate. Het wordt dan iets eenvoudiger om freelance te starten!

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Je kan jouw inschrijving annuleren tot en met 30 dagen voor de start van de opleiding. Hou er rekening mee dat voorschotten nooit worden terugbetaald. Komt jouw annulatie binnen de 30 dagen voor de start van de opleiding dan kan je niet meer annuleren en blijft het volledige bedrag verschuldigd.

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics