emiline.jpg

Emiline Eeckelaert

Parttime Make-up Artist bij MAC Cosmetics

 

 

MUD-opleiding:
Level 1 en 2

Wanneer gestart?
2019

Actief als MUA sinds?
2019

Statuut:
Payroll

 

 


Wat vond je het leukste aan de MUD-opleiding?

“Make-up heeft me altijd al geïnteresseerd, vooral het gebruik van diverse kleuren op zowel de ogen als de lippen. Bij MUD leerde ik dat het gebruik van kleur ook heel belangrijk is op vlak van camouflage. Ik vond het heel bijzonder om te ontdekken hoe kleuren elkaar kunnen neutraliseren. Het blauw onder de ogen kan je gemakkelijk wegwerken met perzikkleur, terwijl groen dan weer geweldig werkt bij rode vlekken. Het was fascinerend om te zien hoe dat werkte. Eerlijk? Ik vind het nog steeds iets magisch hebben. Het voelt soms net alsof mijn penseel een toverstafje is. De lessen worden op zo’n manier gegeven dat je altijd wel versteld staat van iets. Ook voor diegene die op voorhand al heel wat kennis over make-up líjken te hebben. Neem nu simpelweg het aanbrengen van een eyeliner. Daarbij kan je best de onderste waterlijn volgen. Dat deed ik voordien ook al, maar gewoon omdat ik het mooi vond. Nu weet ik ook waarom, namelijk omdat het oog daardoor optisch gelift wordt. Wanneer je make-up op de juiste manier toepast, kan je met slechts enkele details iemand helemaal transformeren.”

 

Je verkoopt nu ook make-up, hoe heeft jouw opleiding je geholpen bij je huidige job? 

“Na de opleiding zag ik dat ze mensen zochten bij MAC en heb ik meteen gesolliciteerd. Het is ongetwijfeld ook dankzij mijn opleiding dat ik er ben aangenomen. Tijdens de MUD-opleiding ben ik bijvoorbeeld heel goed geworden in het analyseren van gezichten. Ik ben het zodanig gewoon dat ik het als vanzelf doe: ‘Hmm, een winged eyeliner zou haar geweldig staan, of ‘Als ik haar was, zou ik die fantastische jukbeenderen meer accentueren’. Telkens iemand naar me kijkt, beeld ik me dus al in hoe ik die persoon zou opmaken (lacht). Maar dat is ook extreem handig wanneer ik in de winkel sta. Het helpt om te kunnen anticiperen wat iemand nodig heeft.”

 

“Ik heb twee passies: make-up en zingen.
Geen van beide zou ik ooit willen of kúnnen opgeven”

 

Welke MUA-opdrachten doe je naast je job bij MAC? 

“Af en toe verzorg ik bruidsmake-up, dat gaat van de bruid zelf tot haar gehele suite. Daarnaast heb ik ook de make-up van Alison Jutta gedaan voor haar videoclip ‘Beautiful Mistakes’. Die aparte opdrachten verkrijg ik meestal via sociale media. Ik zou die eigenlijk beter moeten onderhouden. Maar ik heb naast make-up ook een andere passie, zingen. Ik moet er dus voor zorgen dat die twee in balans blijven. Want geen van beide zou ik ooit willen – of zelfs kúnnen – opgeven.”

 

Wat was je eerste opdracht als MUA?

“Ik mocht de make-up verzorgen van een vriendin voor de trouw van haar zus. En ook de moeder van de bruid heeft me gevraagd haar te maquilleren. Tijdens de eerste opdrachten was ik wel wat zenuwachtig, omdat het de eerste keer is dat je betaald wordt om iemands make-up te doen. Je maakt je dus wel wat zorgen of ze het wel goed zullen vinden. Maar van zodra je al wat ervaring achter de rug hebt en je meer en meer te horen krijgt dat mensen tevreden zijn, geeft dat je zelfvertrouwen wel een enormeboost.

 

Geef je de bruid tips mee hoe ze haar make-up kan onderhouden wanneer je klaar bent? 

“Ik laat haar op voorhand weten wat zij – of een van haar bruidsmeisjes - die dag zeker bij zich moet houden. Een zakje met poeder, wat blush en wattenstaafjes om de traantjes weg te werken, kunnen altijd handig zijn. Zowel de manier waarop je make-up aanbrengt als de kwaliteit van de producten kunnen ervoor zorgen dat de make-up langdurig blijft zitten. En het gebruik van een goede primer natuurlijk. Ik heb ook al gemerkt dat wanneer je te veel product aanbrengt, het er gemakkelijker afgaat. Less is more. Gebruik dus niet te dikke lagen, maar bouw op. Voor bruidsmake-up gebruik ik uiteraard ook áltijd een waterproof mascara (lacht).”

“Eigenlijk heb je niet veel make-up nodig
om veel verandering teweeg te brengen”

 

Wat is je favoriete make-upproduct? 

“Lippenstift. Door de crèmige textuur en de hoge pigmentatie gebruik ik het vaak ook als blush of als oogschaduw. Ik vind het veruit het leukste en handigste make-upproduct om op zak te hebben.”

 

Wat is je persoonlijke go to make-up look? 

“Ik hou wel van een natuurlijke look. De wenkbrauwen mogen best wat wild staan, niet te veel product op de huid met uitzondering van een strategisch geplaatste highlighter.Eigenlijk heb je niet veel make-up nodig om veel verandering teweeg te brengen. Net dat vind ik telkens weer een mooie uitdaging, zowel bij mezelf als bij anderen. Wanneer ik een optreden heb, durf ik wel wat feller te gaan en zal ik mijn lippen aanzetten met een opvallend kleurtje. Contrast moet er zijn (lacht).”

Bedankt Emiline!