Veelgestelde vragen

Jouw vraag, ons antwoord

Je hebt interesse in onze make-up opleiding en je overweegt te starten bij MUD? Dan zit je gegarandeerd met een hoop vragen! Onderaan kan je de meest voorkomende vragen terugvinden. Heb je nog bijkomende vragen of wens je eens langs te komen voor een kennismaking op één van onze make-up scholen? Dan ontvangen we jou graag na afspraak voor een persoonlijke rondleiding.

 

Algemene vragen

Waarom duren MUD-opleidingen langer?

Omdat MUD enorm veel belang hecht aan kwaliteit. We willen dat je echt goed wordt in je job. Dat je in staat bent een gezicht te analyseren om de perfecte look te creëren. Dat je altijd goed voorbereid bent en weet wat je in elke situatie moet doen. Daarom vind je bij MUD geen korte reeksen, maar wél kwaliteitsvolle, professionele opleidingen met meer lesuren. Buiten onze basis opleidingen voorzien we daarbovenop voor elke make-upbranche een aparte make-up opleiding. Zo kies je zelf a la carte in welke richting je verder wil en krijg je alle technieken pas echt goed in de vingers. Andere visagie scholen combineren alle thema’s in één programma. Dan zie je van alles wat, maar niets ten gronde.


Is een MUD-opleiding duurder?

De prijs die je voor een MUD opleiding betaalt, komt overeen met de gemiddelde prijs voor andere make-up opleidingen met een vergelijkbaar aantal lesuren. Kijk dus altijd naar de opleidingsprijs én het aantal uren. Pas zo kan je écht vergelijken. De bijbehorende kit moet je in elke professionele opleiding aanschaffen. Logisch, want je oefent na de lesuren ook thuis heel wat af. Bij MUD garanderen we je bovendien een kwaliteit die je nergens anders vindt en geniet je van een hele hoop voordelen. Ontdek hier hoe we je bij MUD in de watten leggen.


Voorzie ik een model tijdens de lessen?

Tijdens de lessen werk je afwisselend op elkaar. Zo maak je snel kennis met verschillende gelaatstypes en structuren. Tijdens het examen of bij sommige opdrachten of lessen vragen we je om een model te voorzien. Dit wordt op voorhand gecommuniceerd.


Wat zijn de afstudeervereisten?

Om af te studeren moet je voldoen aan alle voorwaarden:

- 70% of meer behalen voor het theorie examen (indien van toepassing);
- 70% of meer behalen voor het praktijk examen;
- 70% of meer behalen voor alle huistaken;
- 90% van de lesuren aanwezig zijn;
- aan alle financiële verplichtingen van de school voldoen.


Ontvang ik een certificaat of diploma?

Volg je een individuele opleiding? Dan ontvang je een certificaat per module dat je volgt. Volg je een programma? Dan ontvang je één diploma op het einde van het programma. In België is make-upartieste geen gevestigd beroep.

Drie maanden na elke make-up opleiding krijg je het internationaal certificaat of diploma per post toegestuurd vanuit onze Amerikaanse campus in Los Angeles (hoofdkantoor MUD).


Mag ik afwezig zijn tijdens de opleiding?

Make-up Designory heeft verschillende scholen en partner-scholen wereldwijd. Het succes van de school is te danken onze structurele manier van werken. Ons aanwezigheidsbeleid is hiervan een goed voorbeeld. Studenten die de minimale aanwezigheid van 90% niet behalen, maken geen aanspraak op een certificaat.

Haal je de minimale aanwezigheidsvereiste van 90% niet door ziekte? Dan kun je de gemiste leerstof inhalen door het lesmateriaal te recupereren via medestudenten, extra praktijkoefeningen uit te voeren of uitzonderlijk met behulp van een inhaalmoment. Zo'n inhaalmoment wordt twee maal per jaar georganiseerd op vaste momenten. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de opleidingsverantwoordelijke en jouw docent(e).


Welke kit kies ik bij de opleiding Beauty Essentials?

Ben je van plan verder te studeren bij MUD? Dan heb je voldoende met de BASIC-kit. In de volgende modules wordt jouw kit namelijk verder uitgebreid. Twijfel je nog over jouw toekomstplannen zijn dan kan je kiezen voor de ESSENTIALS of PRO-kit. Deze kits bevatten meer producten en dus meer kleuren zodat je ook thuis verder creatief kan zijn.


Krijg ik huistaken tijdens mijn visagie opleiding?

Ja. Tijdens alle make-up opleidingen worden (praktijkgerichte) huistaken meegegeven. Dit is een ideale manier om wat je geleerd hebt thuis verder in te oefenen. Het huiswerk bestaat vooral uit praktische oefeningen en/of het opzoeken van bepaalde informatie. De taken kunnen perfect gecombineerd worden met een job of een andere studie.


Kan ik deze opleiding combineren met werk / studies?

Absoluut. Je kiest de opleiding die het beste binnen jouw tijdsschema past. Heb je echter een job met onregelmatige werkuren en kan je jouw aanwezigheid niet garanderen dan raden we jou aan de opleiding niet te volgen.


Kan ik na de opleiding starten als zelfstandige?

Ja, op voorwaarde dat je het diploma bedrijfsbeheer op zak hebt. Elke startende onderneming heeft dit diploma nodig om een zaak te beginnen. Heb je nog geen diploma bedrijfsbeheer? Contacteer dan de school voor meer informatie. MUD organiseert jaarlijkse informatiesessies voor MUD-studenten over hoe je zelfstandig kan worden als make-upartiest. Dit gebeurt in samenwerking met Xerius en Tentoo.

Sinds 1 september 2019 is het diploma bedrijfsbeheer geen vereiste meer om te starten als zelfstandige in Vlaanderen.


Is er een examen op het einde van de opleiding?

Na elke opleiding visagie is er een theoretisch en/of praktijkexamen. De punten op dit examen worden samengeteld met de punten van je huistaken. Heb je voldoende punten en was je minstens 90 procent aanwezig? Dan krijg je een certificaat.


Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Je kan jouw inschrijving annuleren tot en met 30 dagen voor de start van de opleiding. Hou er rekening mee dat voorschotten nooit worden terugbetaald. Komt jouw annulatie binnen de 30 dagen voor de start van de opleiding dan kan je niet meer annuleren en blijft het volledige bedrag verschuldigd.


Hoe zit het met de vestgingswet?

Sinds 1 januari 2018 werd de vestigingswet upgedate en wordt het eenvoudiger om te starten als make-upartieste. Zo kan je na onze Beauty Essentials opleiding starten als zelfstandige op voorwaarde dat je over een diploma bedrijfsbeheer beschikt. Contacteer de school om de meest courante BTW-codes op te vragen bij de opstart van jouw zaak.


Mag ik eigen producten gebruiken tijdens de opleiding?

Absoluut! De schoolkit bij elke opleiding bevat de meest essentiële producten. Het staat je vrij om de kit naar wens aan te vullen tijdens jouw visagie opleiding. Wens je producten te gebruiken die niet in je kit zitten? Dan kan je kosteloos de producten van de school hiervoor gebruiken. Je hoeft dus geen extra aankopen doen.


Wat indien ik producten uit de kit reeds heb?

Heb je bepaalde MUD-producten uit de opleidingskit reeds in jouw bezit? Je ontvangt een aankoopbon van MUD voor de waarde van de kitproducten berekend met de huidige studentenkorting van 20%. Een aankoopbon wordt enkel bezorgd wanneer de teruggegeven producten effectief extra werden aangekocht bij MUD in België. Deze teruggave is niet van toepassing op sponges en powder puffs.

Producten aangekocht tijdens promotiemomenten (cfr Black Friday, Cyber Monday, beurzen, etc) komen niet in aanmerking voor teruggave.


 

Financiële vragen

Wat is een Early Bird korting?

Bij sommige opleidingen heb je recht op een Early Bird korting. Dit zijn tijdelijke en uitzonderlijke kortingen die worden gegeven aan de eerste studenten die inschrijven. Zie je geen EARLY BIRD badge staan bij de groep? Dan zijn alle kortingen reeds uitgegeven.


Hoe betaal ik mijn make-up opleiding?

Bij inschrijving vragen we altijd een voorschot. Het bedrag staat vermeld op de opleidingspagina. Je betaalt via overschrijving binnen de 14 dagen na inschrijving (of 5 dagen indien de startdatum dichtbij is). Het restsaldo betaal je via overschrijving 30 dagen voor de start van de opleiding, of in maandelijkse betalingen aangepast aan jouw budget.


Kan ik mijn kindergeld behouden?

Volg je minstens 17 uur les per week? Dan behoud je je recht op kinderbijslag. Deze 17 uur mogen een combinatie zijn van meerdere opleidingen. Contacteer jouw kinderbijslagfonds voor meer informatie.


Heb ik recht op subsidies?

Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op subsidies als werknemer en als zelfstandige.

Subsidies als werknemer – Werk je in het paritair comité 314 (kapper, schoonheidsspecialste)? Dan krijg je een opleidingsvergoeding tot €75 per dag bruto (max €750 per jaar bruto). Contacteer de school voor meer informatie. Verder kan je de kost van de opleiding en bijhorende kit ook spreiden over 3 tot 24 maanden.

Subsidies als zelfstandige – Make-Up Designory is erkend als opleidingsverstrekker door de overheid in het kader van kmo-cheques. Via het Agentschap Ondernemen kun je tot 10.000 euro kmo-cheques aanvragen per jaar. Met deze subsidie krijg je maar liefst tot 40 procent van je inschrijvingsgeld terugbetaald indien je bedrijf gevestigd is in het Vlaamse Gewest. Make-up producten worden niet terugbetaald. Ben je zelfstandige en wil je kmo-cheques aanvragen? Schrijf je in en duid deze subsidie aan als betaalwijze. De betaling ervan moet geregistreerd staan voor de start van de opleiding om het recht ervan te behouden (of maximum 14 dagen na startdatum).

Ook is het belangrijk dat jouw NACE-code overeenkomt met de te volgen opleiding. Is dat niet zo? Laat dan jouw codes aanpassen. Contacteer de school voor meer informatie via info@makeupdesignory.be.

Nieuw sinds 2018: Ook als student(e) kan je nu een BTW-nummer aanvragen én recht hebben op de KMO-subsidie. Contacteer de school voor meer informatie.


Heb ik als student(e) recht op KMO-cheques?

Sinds 1 januari 2018 kan men als student(e) ook een btw nummer aanvragen onder het statuut 'student-zelfstandige'. Hierbij kan men in bijberoep starten onder bepaalde voorwaarden die je hier kan bekijken in detail.

Heb je dit statuut? Dan kan je ook in aanmerking komen voor de KMO-subsidie en krijg je tot 40% korting op jouw opleiding bij MUD. MUD is officieel opleidingsverstrekker bij Agentschap Ondernemen. Contacteer de school voor meer informatie.


Krijg ik een korting bij de aankoop van producten?

Jazeker. Als MUD-student(e) heb je van bij het begin van jouw opleiding recht op 20 procent korting. Die korting blijft gelden, dus ook na jouw opleiding.


Kan ik de kost van de opleiding spreiden per maand?

Ja. De opleidingen kan je gespreid over 3, 6, 12, 18 of 24 maanden betalen. Natuurlijk moet je wel je voorschot vooraf betalen om jouw plaats te reserveren.

De spreiding over 3 maanden is volledig kosteloos en verloopt rechtstreeks via de school. Kies je voor maandelijkse betalingen van meer dan drie maanden dan verloopt de betaling via een krediet. Hier kan je daarover alle info raadplegen. Je kan geen aanspraak maken op subsidies wanneer je voor spreidingen kiest.


Wanneer moet ik het voorschot betalen?

Na jouw inschrijving krijg je binnen de 48 uur een bevestigingsmail in jouw mailbox. Betaal het voorschot binnen de 14 dagen (of 5 dagen indien de startdatum nabij is). Zo ben je zeker van jouw plaatsje in de opleiding.


Wanneer betaal ik het restbedrag?

Na betaling van het voorschot ben je definitief ingeschreven. 45 dagen vóór de start van de lessen ontvang je een factuur via e-mail. Let erop dat je die factuur tijdig betaalt. Hebben we jouw betaling niet ontvangen? Dan kun je niet deelnemen aan de lessen.

Problemen om een factuur te betalen? Laat dit niet aanslepen en communiceer hier open over. Neem meteen contact op met de school om samen een oplossing te zoeken. Zo vermijd je extra kosten.


 
 

Maak kennis met MUD!

Een rijke leerervaring, geknipt op joúw maat: dat is wat we je beloven.
Met een flinke duw in de rug naar jouw professionele leven als make-up artiest.
Maak een afspraak voor een eerste rendez-vous met ons en jouw nieuwe school.