kelsey2.jpg

Kelsey Van Puyenbroeck

Receptioniste bij SBS Belgium en MUA in bijberoep

 

 

MUD-opleiding:
Level 1 en 2

Wanneer gestart?
2017

Actief als MUA sinds?
2018

Statuut:
Zelfstandig in bijberoep

 

 

Wat was voor jou dé reden om met een make-up opleiding te starten? 

“Hoewel ik absoluut niet met make-up bezig was, vond ik het altijd wel bijzonder om te zien hoe mensen zichzelf – en anderen – leken te transformeren met make-up. Pas toen ik op Instagram zag dat een van de personen die ik volgde een opleiding bij MUD had gedaan, wist ik dat je ook echt lessen kon volgen om make-up artist te worden. Dat sprak me enorm aan, zeker omdat ik zelf geen reinste kennis had over make-up. Het enige wat ik gebruikte was een vleugje mascara en een beetje foundation. Tijdens de eerste les hoorde ik het al in Keulen donderen toen ik medestudenten lukraak de termen ‘highlighter’en ‘contouring’hoorde gebruiken. Ik was dus behoorlijk zenuwachtig of het ook echt iets voor mij zou zijn, maar ik dacht: als er geen job uitkomt, leer ik toch al mezelf opmaken (lacht)! Maar naarmate de lessen vorderden, groeide ook mijn drive om hier écht goed in te worden.”


Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens de lessen?

“De high fashion make-up, zonder twijfel. Op het einde van de lessen mag je twee looks van een paar grote modehuizen recreëren op een professioneel model. Die make-up looks zijn behoorlijk over de top, waardoor je je creativiteit de vrije loop mag laten gaan. Dat klinkt leuk, maar omdat ik alles graag zo goed mogelijk deed, was het voor mij moeilijk om de make-up niet volgens de regels toe te passen. Ik heb toen heel veel research gedaan en heb twee merken uitgekozen waarop ik mijn looks zou baseren: Chanel en Givenchy. Uiteindelijk is het nog steeds een van de mooiste dingen die ik ooit gecreëerd heb. Meer nog: MUD USA heeft zelfs mijn foto op internationale vrouwendag op hun Instagram gepost. Míjn creatie! Dat was een geweldig – en tegelijk gék – gevoel. High fashion make-up vind ik nu zelfs een van de leukste dingen om te doen.”


Naast fotoshoots heb je ook al voor tv gewerkt, hoe was dat? 

“Heel spannend! Mijn eerste grote tv-opdracht was voor een reclamespotje van de Nationale Lotterij. Die spot zou zowel op tv als in de bioscoop te zien zijn, wat mijn stressniveau behoorlijk wat deed stijgen (lacht)! Tijdens de MUD-opleiding leer je gelukkig al dat ruim 40% van de make-up wegvalt op camera. Het probleem is dat je ook niet té veel make-up mag gebruiken, want dan oogt het niet meer naturel. Om die grens te bewaken, heb ik echt mijn plek moeten leren claimen op set. Tussen de make-up door helpt het namelijk om even te kijken hoe het eruit ziet op beeld. En zelfs tijdens de opnames durf ik er nu ook tussen te komen als ik zie dat de persoon weer begint te blinken. De rest van de crew heeft ook liever dat ik dat gewoon zeg dan de hele tijd op eierschalen te lopen. Dan duren de opnames namelijk nóg langer. Je wil echt niet de reden zijn waarom er dertig man op jou zit te wachten.”


Word je nog vaak zenuwachtig tijdens een opdracht? 

“Absoluut. Tijdens een shoot voor Ikea ben ik toch een paar jaar van mijn leven kwijtgespeeld (lacht). Ik moest iemand een ‘net uit bed’-look aanmeten. Dat klínkt eenvoudig, maar zoals niet iedereen er hetzelfde uitziet wanneer ze net uit bed stappen, heeft ook niet iedereen dezelfde mening over hoe die look er hoort uit te zien. Ik moest mijn model niet alleen laten keuren door de klant, maar ook door het agentschap. Op dat moment moest ik de feedback van maar liefst 9 personen onthouden én erop inspelen. Niet simpel, want van sommigen krijg je enkel te horen dat ze ‘iets’ missen. Wat dat precies is, moet je zelf zien uit te vissen (lacht). De onzekerheid slaat dan toe en je hart gaat razendsnel tekeer. ‘Wat als het straks nog niet goed is? Misschien lukt het me helemaal niet en is het straks mijn schuld dat we een uur langer moeten draaien!’ Uiteindelijk was iedereen heel tevreden, maar ik was toch blij dat ik na een werkdag van 21,5 uur in mijn bed lag.”

“Ik heb ruim een jaar voor een peulenschil gewerkt,
maar hard werken loont”

 

Wat is de grootste misopvatting over je job? 

“Wanneer ik zeg dat ik MUA ben, denken mensen dat ik een droomleven leid. Het ís ook mijn droomjob, maar dat betekent niet dat ik er niet hard voor moet werken. Ik heb al heel veel leuke opdrachten gekregen, maar wat velen niet weten is dat ik ruim een jaar voor een peulenschil gewerkt heb. Twaalf uur werken, 100km rijden en amper budget krijgen. Dat is niet leuk, maar wel de realiteit als je ervaring op wil doen. Het is even zwoegen, maar ik zou het zo opnieuw doen. Hard werken loont. Uiteindelijk komen er grote opdrachten binnen en dan word je betaald. De eerste keer schrok ik er zelfs van dat ik zo’n mooi bedrag kreeg voor een dag werk. Dan krijg je echt het gevoel dat de deuren van ‘het wereldje’ eindelijk voor je opengaan en je als een professional gezien wordt. Maar je weet dan ook meteen dat er geen ruimte meer is om fouten te maken, want vanaf dan is het ‘voor het echt’.”

 

Wat vind je het leukste aan MUA zijn? 

“De afwisseling. Ik weet nooit hoe mijn week of weekend er precies uit zal zien. Zo dacht ik een tijd geleden een vrije dag te hebben totdat ik opgebeld werd met de vraag om met Aloe Blacc op radiotour te gaan. Daar zeg je geen neen op natuurlijk! Uiteindelijk is werken zoveel leuker dan een vrije dag hebben.Ik doe mijn werk echt héél graag. Wanneer anderen op zondag al zeuren dat het bijna maandag is, sta ik te popelen om weer aan de slag te gaan. En dan heb ik het ook over mijn job bij SBS Belgium.”

 

Wil je graag MUA in hoofdberoep worden? 

“Voorlopig blijf ik mijn job als receptioniste bij SBS behouden. Het is een leuke gevarieerde baan met geweldige kansen én het geeft me de kans om te netwerken. Via mijn werk mag ik regelmatig naar leuke events waar ik ook regisseurs en dergelijke tegenkom. Zo heb ik door te netwerken onlangs nog Viktor Verhulst, James Cooke en Erik Van Looy opgemaakt.Ik weet dat ik mezelf gelukkig mag prijzen, want ik heb echt wel het beste van beide werelden.”

 

Wat is je doel als MUA? 

“Als ik even mag dromen, zou ik graag lessen volgen bij MUD L.A. om daar nog meer ervaring op te doen. Ik ben vorig jaar op vakantie gegaan naar Los Angeles en ben echt verliefd geworden op die stad. Het lijkt me heel bijzonder om een Amerikaanse opleiding te volgen, omdat hun manier van maquilleren toch nog anders is dan de Europese stijl. Ik ben een hele grote dromer. Maar waarom ook niet? Ik had ook nooit gedacht dat ik in België zo’n geweldige opdrachten zou krijgen. Waarom zou het me daar niet lukken? Ik ben zelfs al aan het sparen voor mijn reis en opleiding. Het klinkt dromerig, maar ik ga het gewoon doen.”

Succes!